Van der Heijden – Kaatsheuvel

Derde woningcorporatie in Nederland gebruikt circulair beton

Op 27 november 2020 is door Van der Heijden bouw en ontwikkeling, circulair beton gebruikt bij de nieuwbouw van 19 huurwoningen in de woonbuurt Westwaard in Kaatsheuvel voor wooncorporatie Casade. Hiermee is Casade de derde wooncorporatie in Nederland die kiest voor deze duurzame toepassing. Door hier circulair beton toe te passen wordt circa 16 ton CO2 bespaard.

Duurzame buurt Westwaard
Westwaard onderscheidt zich door diversiteit, het groene karakter, ruimte en duurzaamheid. Er komt geen gas in de wijk. De 19 huurwoningen voldoen aan de eisen van het energieconcept Nul-Op-de-Meter (NOM). NOM betekent dat de woningen extra energiezuinig zijn en zelf energie opwekken via toegepaste installaties zoals zonnepanelen. Juist door het duurzame karakter van de wijk, stelde aannemer Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk voor om hier circulair beton te gebruiken. Ook Casade was meteen enthousiast. Karin Priem, manager Vastgoed van Casade: “Samen met een aantal Brabantse corporaties onderzoeken we op welke manieren we circulair kunnen bouwen. Het gebruik van circulair beton past daar uitstekend bij, zeker in deze duurzame wijk.”

Circulair beton
“Via New Horizon maakten we kennis met circulair beton”, vertelt Ferry Verstappen, commercieel manager bij Van der Heijden. “Zij halen herbruikbare materialen en grondstoffen uit de sloop van gebouwen. Een mooie manier om CO2 te besparen.”

De oorspronkelijke bestanddelen zand, grind, vulmiddel en cement uit oud beton worden door een gepatenteerde techniek weer gescheiden. “Deze zogenaamde secundaire grondstoffen hebben een gegarandeerde minimaal gelijke kwaliteit als primaire grondstoffen. Maar de impact op het milieu is vele malen lager dan van primaire grondstoffen. Een groot deel van het oorspronkelijke productieproces wordt namelijk overgeslagen. En deze grondstoffen worden ingezet voor het maken van nieuw beton”, aldus Ferry.

Impact circulair beton – Westwaard

MKI reductie beton

MKI-reductie beton

0

CO2-reductie beton

0
TON

De CO2-uitstoot die gelijk staat aan deze hoeveelheid auto’s die een jaar lang op benzine rijden in Nederland

0
auto’s

Hoeveelheid bomen die een jaar lang moeten groeien om deze CO2-uitstoot op te nemen

0
bomen

Beton is het meest toegepaste materiaal in de bouw en tegelijkertijd één van de meest verontreinigende bouwmaterialen. Wereldwijd komt er meer dan 5 miljard ton CO₂ vrij bij het maken van beton. Ons circulaire beton, Urban Mining Concrete, heeft dezelfde kwaliteit als lineair beton maar dan met veel minder CO₂-uitstoot onder KOMO-certificering of CUR 127-aanbeveling. Urban Mining Concrete is beton volgens NEN 206 en NEN 8005. Tevens worden onze granulaten onder de BRL 2506 geproduceerd. Urban Mining Concrete voldoet aan alle specificaties en is direct leverbaar in alle gangbare sterkteklassen, milieuklassen en consistentieklassen.

Bereken de
CO2 impact van
uw project
inclusief offerte
Urban Mining
Concrete

Bereken de
CO2 impact van
uw project
inclusief offerte
Urban Mining
Concrete